Bursa Ofis
Beşevler Mah. Nilüfer Sk. No:5 D:5, Nilüfer/BURSA
[email protected]
Tel:(0538) 529 0000
İstanbul Ofis
Selahattin Pınar Caddesi Burç Sokak
No:3/2 Mecidiyeköy/İSTANBUL
[email protected]
Tel:(0212) 909 2013
Geri

Php Yazılım Dili

PHP nedir ?

PHP (Hypertext Preprocessor) veya (Personel Home Page) sunucu tarafında çalışan, HTML içerisine entegre edilebilen, oldukça başarılı, dinamik web uygulamaları oluşturmamızı sağlayan yazılım betik dilidir.

Karmaşık veri tabanı yapıları ile çalışmak ve kullanıcı girişlerini doğrulamak, e-ticaret siteleri oluşturmak için PHP dili kullanımı oldukça yoğundur.

Php yazılım dili Danimarkalı yazılımcı, Rasmus Lerdorf tarafından 1995 yılında oluşturulmuş, günümüzde ise PHP Topluluğu tarafından açık kaynak kodlu olarak geliştirilmekte ve desteklenmektedir.

PHP birçok veri tabanı yapısı veya frontend teknolojisi ile uyumlu olarak çalışabildiğinden ayrıca sürekli güncel ve açık kaynak kodlu olduğundan dolayı, projelerde yüksek oranda yazılım dili olarak tercih edilmektedir.

 

PHP ile neler yapılabilir ?

PHP çoğu yazılım dilinde olduğu gibi sunucu veya çalıştığı ortam üzerinde tüm dosya(file) işlemlerini başarı ile yürütebilir. Örnek vermek gerekirse dosya oluşturma, açma, okuma, yazma vs. gibi işlemleri yapabilir.

PHP veri tabanı üzerinde CRUD vb. gibi tüm işlemleri yapabilir. MySQL veri tabanı ile son derece uyumlu bir şekilde iletişim kurarak aktif web tabanlı uygulamar oluşturulabilir. Örneğin kullanıcı kayıt ve oturum açma (login) işlemleri, veri depolama, veri işleme gibi bir çok sql sorgusunu hızlıca veri tabanına gönderip işleyebilir.

 

PHP’nin avantajları nelerdir ?

  • Windows, Linux ve Unix gibi birçok işletim sisteminde çalışmaktadır.
  • MySQL, MongoDB, Oracle ve PostgreSQL gibi birçok veri tabanı ile çalışmaktadır.
  • Açık Kaynak kodludur.
  • Alternatif backend dillerine göre daha kolay öğrenilebilir.

 

PHP’nin kullanım alanları nelerdir ?

Günümüzde kullanılmakta olan bir çok web site veya alt yapıları php ile oluşturulmuş ücretsiz veya ücretli scriptlerden meydana gelmektedir.

Dünyada alanında lider konumda olan WordPress, WooCommerce gibi içerik yönetim sistemleri ve E-Ticaret platformları php ile yazılmıştır. Ayrıca kendi alanlarında pazarın %76 sına hakim durumdadır.